Thorning-Hesselhus Camping

Træer og hede
Midtjylland

Thorning-Hesselhus Camping

På turen fra plantagerne vest for Thorning til Tollund, vest for Fundet Kirkeby, går du blandt andet på Grathe Hede, hvor berømte kongeslag har fundet sted og ved den fine Bølling Sø. Det er en lang, men afvekslende etape med åbent land, plantager, heder og fortidsminder.

Kilometer25 km
Estimeret tid5 timer
UnderlagAsfalterede småveje gennem åbent land, trampestier og grusveje i skove
SværhedsgradModerat

Thorning-Hesselhus Camping

Se på kort

Udvalgte oplevelser på etapen

Kong Knaps Dige
Kong Knaps Dige stammer fra jernalderen og er en gammel forsvarsvold. Du vil se, at diget i dag har diget en længde på ca. 200 meter, en bredde på op til 6,5 meter og en højde på 1 meter. Oprindeligt var diget både højere og længere, og det antages at have fungeret som forsvarsværk ved den nærliggende Haller Å, der markerede grænsen mellem forskellige stammer.

Ifølge traditionen var det her, ved Kong Knaps Dige, at Slaget på Grathe Hede fandt sted i 1157, hvor rivalerne Svend Grathe og Valdemar den Store kæmpede om tronen, og Svend Grathe fandt sin skæbne. Navnet Kong Knaps Dige siges at stamme fra Svend Grathe, der også blev kendt som Svend Knap.

I dag er Kong Knaps Dige et fredet område og et spændende stykke historie, du stadig kan opleve.

Grathe Hede, 8620 Kjellerup

Se på kort

Stenholt Skov
Lige ved Engesvang kan du opleve en fredet perle af en skov, Stenholt Skov. Skoven er en ældgammel egestævningsskov med en interessant historie. Ved stævningen blev træerne skåret ved roden, og de eftertragtede stødskud blev brugt til hegnsmateriale og brændsel. Den form for drift holdt skoven åben og egnet til kreaturgræsning. I 1988 blev skoven fredet. Fredningen havde til formål at bevare og genskabe egekrattet og den lysåbne skovbund.

I den sydlige del af skoven finder du Klosterlund Museum, hvor du kan udforske fund fra Jyllands ældste bopladser helt tilbage fra 8.000 f.Kr. Bopladsen i nærheden af museet har givet navn til klosterlundkulturen, en af den ældre stenalderens kulturer. I den nærliggende bygning, det lille bakkehus, kan du lære mere om landskabet på den tid og nyde din medbragte mad.

Stenholt Skov er ikke kun et historisk skatkammer, men også et smukt naturområde med en rigdom af fortidsminder du kan udforske: oldtidshøje, stensætninger, spor fra en mergelbane og ruiner af et tørveværk. Rundt i skoven kan du følge afmærkede vandreruter og informationsskilte, der deler skovens historie.

Engesvangvej 109, 8600 Silkeborg

Se på kort

Bølling Sø
Bølling Sø, en genskabt perle mellem Engesvang, Funder og Kragelund sogne i Midtjylland, er et imponerende eksempel på naturgenopretning. Den 360 hektar store sø blev genetableret fra 2004 til 2005 på vandskellet vest for Silkeborg.

Indtil 1870’erne var der en sø, men i forsøget på at skabe mere landbrugsjord blev søen drænet. Det lykkedes dog aldrig at få området særlig tørt, men det første store moseområde blev udnyttet til tørvegravning, især omkring både Først og Anden Verdenskrig. Det var også her, ved Bjældskovdal på østsiden af Bølling Sø, at Tollundmanden blev fundet og senere udstillet på Museum Silkeborg.

Siden tørvegravningen stoppede omkring 1970, har en genskabelse af Bølling Sø været på tale af rekreative grunde. Efter årtiers politisk debat og miljøundersøgelser blev beslutningen om at genskabe Bølling Sø truffet. I august 2004 blev afvandingskanalen dækket til, og på blot et halvt år steg vandoverfladen til den planlagte højde på 67,25 meter over havets overflade.

Du vil se, at Bølling Sø er meget lavvandet. Faktisk har søen blot en dybde på maksimalt tre meter og har ingen tilløb eller intensivt landbrug i nærheden, hvilket betyder, at der ikke tilføres næringsstoffer. Søen har afløb mod nordvest og er begyndelsen på Karup Å, mens vandet siver ud i Funder Å i den anden ende, der løber ud i Gudenåen ved Silkeborg.

Siden søens genoprettelse har den tiltrukket et rigt fugleliv. Du vil helt sikkert mærke roen sænke sig over dig, når du besøger det smukke rekreative området, som søen er blevet til i dag.

Bøllingsøgårdvej 19, 8600 Silkeborg

Se på kort

Nyttige informationer

Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Thorning/Smedebakken (Silkeborg Kom)’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen. Vær opmærksom på, at der er et par kilometer til ruten fra det indtastede sted på rejseplanen.

Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk

Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Hesselhus Camping.

DIGITALT KORT

Tag Hærvejen med i lommen

Download appen Hærvejen til navigation og et hurtigt overblik over faciliteter og seværdigheder, når du er på farten.

Bliv inspireret

Andre etaper i Midtjylland

Træer og hede

Ruter

Thorning-Hesselhus Camping

Midtjylland

Gult hus

Ruter

Hesselhus Camping-Vrads

Midtjylland

Kvinde med søn

Ruter

Nørre Snede-Kollemorten

Midtjylland