Fra Bindeballe vandrer du til en af Hærvejens hovedbyer; Bække. På strækningens 18 kilometer kommer du forbi Hamborggårdstenen og Klebæk Høje. I Hærvejshuset kan du få et indblik i Hærvejens historie, og uden for Bække ved klebæk høje kan du se de oprindelige gamle hærvejsspor.
Bindeballe-Bække
Landskabsskulptur i Tørskind grusgrav
Når du går gennem Tørskind grusgrav, træder du ind i et kunstnerisk univers. Her, i hjertet af Vejle ådal, finder du en af Danmarks få landskabsskulpturer, skabt af danske Robert Jacobsen og franske Jean Clareboudt.
Disse monumentale skulpturer inviterer dig til at opleve naturen på en ny måde. Alle ni skulpturer er udført i naturens materialer: Beton (sand og sten), jern, granitsten og træ. Skulpturerne skaber en dialog mellem himmel og jord, og sætter os små mennesker i spil i den store natur
Jean Clareboudt havde ansvaret for planlægningen af grusgravsområdet, så du kan vandre gennem området og følge solens gang fra opgangen i øst til nedgangen i vest. Hver af de ni delskulpturer udgør en del af en større helhed, der forener landskab og kunst på en unik måde.
Uanset hvornår på døgnet eller året du besøger grusgraven eller den nærtliggende Vejle Ådal, får du oplevelse udover det sædvanlige.
Tørskindvej 98A, 6040 Egtved
Hamborggårdstenen
Når du står ved Hamborggårdstenen, står du ikke blot ved en stor sten – du står ved et stykke levende historie. Den imponerende vandreblok, skåret af istiden, hviler nu stolt ved alfarvejen nord for Bække, tæt ved Hærvejsruten.
Istiden hentede stenen fra Ålandsøerne og efterlod den her som et vidnesbyrd om naturens storslåede kræfter. Når du betragter den, er du tæt på isens grænser, det punkt hvor gletsjeren smeltede og lod sin byrde falde; faktisk står du meget tæt på israndslinjen eller hovedstandslinjen.
Men sagnene fortæller også om en anden rejse for stenen. Måske var det Harald Blåtand, der var i gang med at flytte den til Jelling, indtil hans søn Svend Tveskæg gjorde oprør, og Blåtand måtte opgive og efterlade stenen. Det gik trods alt bedre for Forsvarskommandoen med at flytte stenen i 1990. Oprindeligt lå stenen 20 meter mod vest og under jorden, men de flyttede den til dens nuværende placering.
Hamborggårdstenen er af porfyrisk granit, ca. 3 meter høj og måler omkring 4,5 x 4,5 meter, og det anslås, at den vejer 50 tons. Med sine uregelmæssige former og sprækker bærer stenen historien om fortidens kræfter og menneskets stræben. Ved siden af stenen kan du se, at der ligger to mindre sten skabt af samme materiale.
Hamborggårdvej, 6622 Bække
Hærvejshuset
Hos Hærvejshuset i Bække kan du føle dig hjemme og få et indblik i hele Hærvejens fascinerende historie.
I sommersæsonen kan du om eftermiddagen møde frivillige fra lokalområder, som gladeligt fortæller dig om Bækkes unikke historie langs Hærvejen og giver praktiske tips med på vejen over en kop gratis kaffe. Om du kommer til fods eller på cykel, er dørene åbne for alle, der rejser ad Hærvejen, for uden for sommersæsonen kan du låne nøglen til Hærvejshuset i Brugsen, som ligger lige overfor. I Brugsen er der adgang til toilet og mulighed for at købe kaffe, hvis Hærvejshuset er ubemandet.
Inde i huset kan du dykke ned i en udstilling om, hvordan landskabet omkring Bække har formet Hærvejens forløb gennem tiden, og opdage, at den del af Hærvejsruten, du følger gennem Bække, som gæst ser man hjulspor ved klebæk høje. Inden du forlader huset, kan du dele din oplevelse i gæstebogen.
Vestergade 2, 6622 Bække
Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Bindeballe’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.
Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk
Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Bindeballe Station.
Bindeballe-Bække