De 13 kilometer fra Haraldskær til Bindeballe tager dig gennem forskelligt landskab. Du kommer til at vandre gennem Randbøl Hede og Frederikshåb Plantage. Hvis du tager en afstikker fra Hærvejen, kan du se Bindeballe Købmandsgård, en ægte tidsmaskine og butik.
Haraldskær-Bindeballe
Ravningbroen
Allerede i vikingetiden for over 1000 år siden var der et stort behov for at færdes tørskoet over Vejle Ådal. På fundstedet i Ravning Enge fornemmest fortiden tydeligt, og her kan du se en rekonstruktion af to brohoveder.
Ravningbroen blev bygget omkring år 980 af Harald Blåtands folk, strakte sig over 760 meter og var en af Danmarks mest imponerende ingeniørmæssige bedrifter i vikingetiden. Faktisk var Ravningbroen Danmarks længste bro indtil åbningen af den gamle Lillebæltsbro i 1935.
Om broen var en handelsvej eller en militærvej er stadig uvist, men ifølge nogle arkæologiske teorier fik Harald Blåtand broen bygget for hurtigt at få tropper over ådalen. Én ting er sikker: Det har krævet enorme ressourcer i både egetræ og kræfter at bygge broen. Med et fundament lavet af 1.800 pæle af op til seks meters længde og et tværsnit på 30 x 30 cm, har det været en stor opgave.
Der, hvor broen oprindeligt stod, kan du i dag se rekonstruktionen af broen, der viser omfanget af det bygningsværk. Få meget fra rekonstruktionen kan du i den tidligere stationsbygning ved Vejle-Vandelbanen dykke dybere ned i broens historie og arkæologiske fund.
Grib muligheden for at udforske det historiske sted på en vandre- eller cykeltur ad den populære Bindeballesti, som går lige forbi. Skulle du have lyst, kan du også slå telt op og overnatte under stjerne eller nyde madpakken i madpakkehuset.
Ravningvej 25, 7182 Bredsten
Troldborg Ring
Nord for Ravningbroen, placeret majestætisk på et bakkefremspring, hævet 70 meter over Vejle Åda og med et meget brat fald ned mod vadestedet, hvor Ravningbroen senere blev bygget, ligger Troldborg Ring. Troldborg Ring er en cirkulær tilflugtsborg og var omgivet af en vold på hele 60 meter i diameter og en voldgrav mod landsiden.
Borgen blev opført mellem år 100-200 e.Kr. og har været benyttet indtil 400-tallet e.Kr. Inden borgen blev bygget, havde der været foretaget en meget stor afbrænding på stedet. Årsagen til det kæmpebål er stadig en gåde, men det tilføjer en snert af dramatik og mystik til stedets historie, som du vil fornemme, når du besøger stedet.
Med den fornemme placeret og fine kig til ådalen er Troldborg Ring året rundt et besøg værd.
Troldborg Ring, 7182 Bredsten
Egtvedpigens grav
Du kan mærke historiens vingesus lige der, hvor Egtvedpigen blev begravet i den ikoniske bronzealdergravhøj uden for Vejle. Et af Europas fineste bronzealderfund blev gjort her, da man fandt en ung pige stedt til hvile.
Det var den 24. februar 1921, og gårdejer Peter Platz var ved at fjerne de sidste rester af en gravhøj på sin mark, da han stødte på en kraftig tilhugget egestamme. Nationalmuseet tog over og transporterede kisten til København. Da man åbnede den, fandt man øverst et koskind. Under det lå et vævet tæppe af brun uld, og under tæppet lå den døde selv, en 160 cm høj ung pige med halvlange hår næsten skjult i ansigtet og en lille bronzeørering.
Egtvedpigen lå på ryggen, iført en bluse af brun uld og med bronzeringe om hvert håndled. Under blusen kunne man ane den ikoniske bælteplade af bronze, og et skørt af snoede brune uldsnore var viklet to gange om livet. Ved venstre skinneben lå en tøjbylt med de brændte knogler af et 5-6-årigt barn, og ved fødderne stod en spand af birkebark med resterne af en slags honningsødet øl.
En blomstrende røllike i kisten fortalte, at begravelsen havde fundet sted i sommerhalvåret. Pigen var død i en alder af ca. 16-18 år.
Hele det originale Egtved-fund er udstillet på Nationalmuseet i København. Så du skal altså til hovedstaden for at se Egtvedpigen selv.
Egtved Holt 12, 6040 Egtved
Bindeballe Købmandsgård
Bindeballe Købmandsgård er en ægte tidsmaskine tilbage til fortiden, hvor du både kan handle i købmandsbutikken og udforske købmandsmuseet. Ude og inde minder skilte, udstillingsgenstande og inventar dig om livet, som det var engang.
Grundlagt i 1897, samtidig med åbningen af Vejle-Vandel Jernbanen, er købmandsgården stadig i fuld drift i de originale bygninger. Her kan du opleve en ægte gammeldags blandet landhandel med personlig betjening og købe specialiteter som Bindeballe Bjesk, bitter, brændevin og meget mere.
Danmarks største købmandsmuseum findes også her med mere end 5.000 forskellige varer, hvoraf de ældste er over 100 år gamle. Hvert år besøges Bindeballe Købmandsgård af over 100.000 gæster, der nyder den autentiske stemning.
Hvis du får lyst til en pause, kan du nyde kaffe, boller og kage i kaffehuset.
Bindeballevej 100, 7183 Randbøl
Hvordan kommer du til og fra etapen med offentlig transport?
Du kan finde vej til etapen med offentlig transport ved brug af Rejseplanen og Hærvejsappen. For at komme til etapens startpunkt, skal du indtaste destinationen ‘Skibet Skole’ på Rejseplanen. Når du er fremme, kan du bruge Hærvejsappen til at finde vej ud til Hærvejen.
Nyttige links
Rejseplanen: www.rejseplanen.dk
Få et stempel i dit Hærvejspas
På denne etape kan du få et stempel i dit Hærvejspas ved Bindeballe Station.
Haraldskær-Bindeballe